Haptonomie en kinesionomie

Uitgangspunt van de haptonomie is dat het lichaam “drager” is van gevoelens en geheugen heeft voor gevoelservaringen. Uit zelfbescherming wordt het gevoel vaak uitgeschakeld en zo kunnen allerlei klachten ontstaan. In de kinesionomie wordt de verbinding gelegd tussen de wetten van de kinesiologie (=bewegingsleer) en haptonomie (=leer omtrent het gevoel en het gevoelsleven). Haptonomie is eind jaren ’50 ontwikkeld door Frans Veldman.

Eigen mogelijkheden

In eerste instantie is bij de haptonomische klinische kinesionomie de activiteit van de helpende niet gericht op het overnemen van de activiteit van de cliënt maar juist het uitnodigen gebruik te maken van de eigen mogelijkheden. Niet de beperkingen maar de mogelijkheden komen op de voorgrond te staan. Dit vormt een zeer waardevolle aanvulling op de oefentherapie Mensendieck en komt iedere behandeling weer even aan bod.

Tastzin

Door haptonomie en kinesionomie in het dagelijkse leven toe te passen maakt dat we meer vanuit gevoel leren handelen. De tastzin speelt daarin een centrale rol. Allemaal kennen we de uitspraak “iets op de tast doen.”  Gevoel krijgen voor onze “basis” helpt om balans te vinden, te verstevigen en letterlijk meer in de basis te staan waardoor alle bewegingen gemakkelijker zijn op te bouwen en men meer ontspannen leert bewegen.

Afspraak maken?

Klik hier om een afspraak te maken voor een behandeling op maat. Lees op 'Over Mensendieck' meer over de behandelingsmethoden of neem direct contact op met Marcella Schonk via de contactpagina.